Instytucjonalne wsparcie niesamodzielnych osób starszych w województwie łódzkim : potencjał, potrzeby, wyzwania - Mikołajczyk-Lerman, Grażyna; Potoczna, Małgorzata (Łódź : Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego ; Kraków : Agent PR, 2020)
"W prezentowanej publikacji podjęto rozważania na temat problemów funkcjonowania instytucjonalnego systemu wsparcia niesamodzielnych osób starszych na przykładzie analizy wybranych instytucji pomocy społecznej oraz instytucji ochrony zdrowia na terenie województwa łódzkiego. Zwrócono uwagę na najważniejsze utrudnienia i ograniczenia w zakresie świadczonych form pomocy i opieki. Do takich należy zaliczyć przede wszystkim: ograniczenia związane z udzielaniem adekwatnego do potrzeb zakresu wsparcia dla osób niesamodzielnych, wynikające z nieadekwatnych w stosunku do potrzeb zasobów środowiskowych i zinstytucjonalizowanych usług opiekuńczych, problemy utrudniające trafny proces diagnozy niesamodzielności i szacowania potrzeb pomocowych i opiekuńczych, problem braku współpracy międzyinstytucjonalnej czy problemy adaptacyjne podopiecznych. Ważny wątek analiz stanowi odniesienie do zwiększonego zapotrzebowania na profesjonalne działania opiekuńcze świadczone w ramach instytucjonalnych form opieki, co wynika między innymi z ograniczonej wydolności opiekuńczej rodziny. Publikacja zawiera rekomendacje w zakresie działań służących poprawie jakości organizacji procesu pomocowego na rzecz osób starszych z ograniczoną samodzielnością."--
Includes bibliographical references.
Online resource; title from PDF title page (EBSCO, viewed May 11, 2023).
Keywords: Older people -- Services for -- Poland -- Łódź (Voivodeship); Older people -- Institutional care -- Poland -- Łódź (Voivodeship); Older people -- Institutional care; Older people -- Services for; Poland -- Łódź (Voivodeship)